Mijn werkwijze:


Ik stem af op jou als persoon, met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Wanneer je je voeten aan mijn handen toevertrouwt, luister ik naar jouw verhaal en naar wat je voeten mij vertellen. Gedurende de behandeling zelf praten we niet, zodat er op dat moment even alleen 'ervaren' wordt. Ik werk met zachtheid en aandacht en blijf zo binnen de grenzen van de 'helende pijn'. Dit nodigt uit en geeft ruimte waardoor inzichten, bewustwording en balans kunnen ontstaan, wat een positieve invloed heeft op het herstel en je totale welbevinden. Aan dit mooie proces bied ik graag mijn ondersteunende hand.


De behandeling.

Voorafgaand aan de eerste afspraak verzoek ik je een vragenformulier in te vullen, dat we samen doornemen op het moment dat je bij mij bent. Daarna bewandel ik de voeten met mijn duimen en vingers. Hierbij tast ik alle zones af en breng deze in kaart. Ook maak ik een foto van je voeten en van je tong. Met alle informatie die hieruit naar voren komt, maak ik een persoonlijk behandelplan.

Ziekte is een signaal dat je uit balans bent. Oorzaken van de disharmonie kunnen ontstaat door verkeerde eetgewoontes, de levenswijze (stress, (nacht)rust, werk, fysieke activiteiten), omgevingsfactoren, enz. Vandaar dat ik ook samen met jou op zoek ga naar de oorzaak van je klacht, als onderdeel van de behandeling. Hierbij kijk ik naar het geheel: naar jou als persoon, je klacht en de mogelijke verbanden, zodat je zelf inzicht kunt krijgen in de oorzaak van je klachten en zo zelf een actieve rol kan spelen bij het herstel.


In mijn behandelingen combineer ik Westerse visies en technieken met de Traditionele Chinese Geneeskunde, Chinese massagetechnieken en energetische massages. Dit houdt in dat ik het masseren van de reflexzones op de voet combineer met het masseren van de meridianen op het onderbeen of de onderarm. Dit heeft een krachtige uitwerking. Door deze gecombineerde benadering zijn de behandelingen completer en specifieker af te stemmen, want geen mens en geen klacht is hetzelfde.

Iedere behandeling evalueren we hoe de tussenliggende periode gegaan is zodat ik kan kijken of het behandelplan nog wel passend is en deze zo nodig aan kan passen. De behandelingen duren ongeveer een uur. Na afloop van de eerste behandeling krijg je van mij uitleg mee over mogelijke reacties.

Ik als reflexzonetherapeut stel geen diagnose. De behandelingen zijn dan ook geen vervanging van de reguliere geneeskunde, maar een aanvulling daarop. Indien nodig zal ik doorverwijzen naar de huisarts voor het stellen van een diagnose.

Tijdens de behandelingen maak ik gebruik van verschillende massagetechnieken en benaderingen:

Voetreflex
Tijdens een voetreflexmassage worden zowel de bovenkant als de onderkant van de voeten behandeld middels druk en glijtechnieken met de duim, vingers en knokkels. Het masseren van de zogenaamde reflexzones heeft een uitwerking in het lichaam op het corresponderende orgaan of systeem.
Zo kan een voetreflexmassage het gehele energiesysteem terug in balans brengen door blokkades op te heffen. Het helpt de gevolgen van stress te verlichten door een diepe ontspanning op te wekken. Door de aandacht op de voeten te richten, helpt het goed bij mensen die veel in hun hoofd zitten. Een voetreflexmassage verbetert de bloedsomloop en zenuwfunctie. Zo werkt een voetreflexmassage vitaliserend en kan het een ondersteuning bieden in iedere fase van je leven.
 
Chinflex
De chinflex valt onder de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde). Binnen de TCG draait het om de Qi, de energie die door ons lichaam stroomt via de meridianen. Door deze energiebanen te masseren breng je lichaam en geest weer meer in balans. Afhankelijk van de oorzaak van de klacht worden volgens Chinese methode de meridianen en reflexpunten op de handen en armen (t/m de elleboog) of de meridianen op de voeten en onderbenen (t/m de knie) behandeld.
De Chinese massagetechnieken combineer ik met de traditionele voetreflex behandeling. Beide hebben op een andere manier invloed op het lichaam, waardoor ze elkaar ten positieve beïnvloeden.
 
Energetische massages
Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Deels is deze energie zichtbaar. Dit is de grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie zoals ons lichaam. Deels is deze energie onzichtbaar. Dit is de fijnstoffelijke energie. Die bevindt zich in alles wat ‘niet zichtbaar’ is, zoals de ‘lege ruimte’ om ons heen. Om goed te kunnen functioneren is het van belang dat deze energie vrij kan stromen. Door een blokkade in deze energiestroom kunnen emotionele en fysieke klachten ontstaan. De energetische massages zijn erop gericht om stagnaties in de energiestroom op te heffen en geblokkeerde energie weer in beweging te brengen. Ze hebben uitwerking op fysieke, mentale, emotionele en spirituele lagen. En vormen op deze manier de schakel tussen ons lichamelijke en energetische zijn.
De energetische massages worden uitgevoerd op de voeten en het onderbeen. De massages zijn inzetbaar bij klachten. Daarnaast bieden ze een waardevolle aanvulling wanneer je meer balans zoekt in je leven.
- om in je kracht te komen
- om beter met emoties om te leren gaan
- bij zingevingsproblematiek
- een ondersteuning te bieden in fases van verandering in je leven
 
Reflexzonetherapie bij stervensbegeleiding en rouwverwerking
Het rouw- en stervensproces is een heel bijzonder proces. Het biedt de mogelijkheid om werkelijk nader tot elkaar te komen. Tevens is het een proces waarbij veel verschillende emoties en onverwerkte gebeurtenissen naar boven kunnen komen. Het vraagt afstemming. Voetreflexmassage kan een welkome ondersteunende factor zijn in een rouwproces.
 
Oorreflex
Dit is een zachte en zeer ontspannende behandeling van de reflexpunten op de oren.
De oren zitten dicht tegen het hoofd aan en daarom zal in eerste instantie het hoofd, door de aanraking van vingers en handen, in ontspannen toestand raken. Ook zal de doorbloeding beter gaan werken, wat zichtbaar wordt in het gezicht. Omdat het oor zo klein is, liggen de reflexzones en de grote gezichtszenuwen heel dicht bij elkaar. De afstand die afgelegd wordt naar de hersenen is ook korter. Hierdoor zullen er in het hele lichaam reacties ontstaan. Eigenlijk krijg je dus een volledige lichaamsmassage!
 
Verticale reflex
De verticale reflex is een behandeling waarbij de bovenkant van de voet behandeld wordt terwijl de cliënt staat. Dit kan zeer pijnlijk zijn.
De theorie achter de verticale reflex is dat wanneer iemand rechtop staat, hij of zij in een positie van verhoogde vitaliteit lijkt te zijn omdat het gewichtdragend is. Tevens is het zo dat iemand die staat minder ineengedrukt wordt door een slechte houding. De kracht van het staan brengt mensen in een neutrale toestand, waardoor er direct toegang tot de oorspronkelijke klacht verschaft wordt.
Verticale reflex wordt met name toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat, maar kan ook ingezet worden voor andere klachten.
 
Handreflex
Bij de handreflexbehandeling wordt zowel de bovenkant als de onderkant van de handen behandeld. De reflexpunten op de handen worden meestal meegegeven als huiswerkopdracht. Dit ter ondersteuning tussen de behandelingen in.
 
Neusreflex
Bij de neusreflex werkt de cliënt thuis zelfstandig met behulp van een etherische olie en een wattenstaafje. Aangezien er door de neusreflex veel afvalstoffen vrijkomen, dient deze altijd ondersteund te worden met een wekelijkse voetreflexbehandeling.
De neusreflex kan ingezet worden bij klachten aan de slijmvliezen waaronder chronische verkoudheid en hooikoorts, maar ook bij hormonale klachten zoals migraine. Het resultaat zit in de combinatie van de olie en de reflexpunten in de neus die geraakt worden met het wattenstaafje.
 
Bachbloesems
De Bach Bloesem Remedies behandelen de individuele persoon en niet de ziekte of symptomen van de ziekte. Ze werken specifiek op de emotionele gesteldheid van de betreffende persoon. Het effect van de remedies is niet het onderdrukken van de negatieve houding, maar deze om te zetten in een positieve. Hierdoor wordt het eigen vermogen tot zelfgenezing gestimuleerd. Het fysieke systeem kan alle energie aanwenden om de strijd tegen ziekte of stress aan te gaan. Volgens dr. Bach is ziekte een reactie op een verstoring. Daar waar de persoonlijkheid niet via de ziel in contact staat kan men negatieve gemoedstoestanden ervaren, wat lichamelijke aandoeningen als gevolg kan hebben. De werkelijke oorzaak van een ziekte ligt in het gevoelsleven van de mens. Ook als men geen lichamelijke klachten heeft kan men baat hebben bij de remedies. Bij periodes van vermoeidheid, moeilijkheden of spanningen zijn de remedies van onschatbare waarde voor het herstellen van het evenwicht (voordat er fysieke symptomen ontstaan).

Het is veilig voor iedereen, omdat het gemaakt is van niet giftige onderdelen van de plant. Daardoor is het onschadelijk (past het niet bij je, dan doet het niets). De bloesems zijn niet verslavend en hebben geen bijwerkingen. Het voegt niets toe en onderdrukt niets, het opent alleen.

Dr. Bach gaat uit van de eigen geneeskracht en het aanpakken van de oorzaak (de mens in zijn totaliteit). Hij stelt dat ieder mens en iedere situatie uniek is. Hij gaat uit van de eenvoud; behandel de mens en niet de ziekte.
Het doel is emoties in balans te brengen, te harmoniseren (het werkt op gevoelens, stemmingen en karakters), waardoor lichamelijke klachten af kunnen nemen. Het raakt je kracht, geeft impuls aan je positieve kracht, waardoor je kracht de blokkade overspoelt.